maaliskuuta 23, 2015

Rajojen asettelua

Eilen illalla en tehnyt töitä. Kuuntelin ensin Kaarina Davisin haastattelun Areenasta ja pelasin samalla vähän pasianssia. Kaarina elää monella tavalla ihailtavaa elämää luonnon keskellä. Hän osaa myös hyvin konkretisoida rahan merkitystä. Entisenä ei-tuntipalkkaisena en hahmottanut sitä samalla tavalla, mutta nyt hänen yhtälönsä uppoaa selvemmin: ”jos tarvitset x summan rahaa tiettyyn tarkoitukseen ja tuntipalkkasi on y, voit helposti laskea ne tunnit, jotka summan ansaitseminen vaatii”.

Esimerkiksi asuminen ja auto vaativat kuukaudessa noin 1180 €. Käännösten tekeminen on tällä hetkellä tuntipalkallisesti niin huonosti palkattua, että saisin tehdä viikossa lähes 60 tuntia töitä ihan vain asunnon ja auton eteen. Kannattaako? Eipä niin. Arkielämän vaihtoehto on tehdä paremmin palkattua työtä, Kaarinan mallin radikaalimpi vaihtoehto on hankkiutua eroon kulujen aiheuttajista. Itsetuntemusta ja omien arvojen hahmottamista edellyttää se, että osaa päättää, kumpaa polkua haluaa seurata.



En tosin haluaisi enää elää aivan ilman työtä. Tavallaan tämä kääntäminen on helppoa, kun on koko ajan puuhaa. Toisaalta se on pettävää. Kun on koko ajan tehtävää, niin ei ennätä pysähtyä ja löytää kosketusta itseensä. Suorittamisansasta on selviydyttävä laittamalla rajoja itselleen. Luin päivä pari sitten noita tammikuun blogimerkintöjä, ja tajusin kaipaavani fantasiaa ja sukan kutomista. Kellon tikityksen kuuntelemista ja hitautta. Sukkapuikkoja en saanut vielä kaivettua esiin, mutta sen sijaan  pitkästä aikaa taas Robert Jordanin. Elämä ilman kirjoja ja tarinoita on hyvin tylsää.

Ei kommentteja: