toukokuuta 22, 2015

Yliopistolta maailmaan

Yliopistolta tuli sähköpostissa eurooppalainen kysely post-doc -rahoitusta saaneiden tohtoreiden työllistymisestä muille aloille. Vastasin siihen, vaikken olekaan vielä työllistynyt. Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa syitä yliopiston ja tutkimuksen jättämiselle sekä sitä, minkä vuoksi on hakeutunut akateemiselle uralle. Viime mainitun osalta kaikki syyt olivat hyvin päämäärätietoisia.

Minä ajauduin tekemään väitöskirjaa. Mikään muu alan ammatti ei houkutellut ja tutkimus edusti mahdollisuutta työllistyä. Minulla ei ollut varsinaisia akateemisia kunnianhimoja. En päättänyt ryhtyä tekemään väitöskirjaa, koska halusin lehtoriksi tai professoriksi – en myöskään siksi, että olisin intohimoisesti rakastanut tutkimista. Toisaalta en myöskään koskaan nähnyt mahdollisena pitkäaikaista työllistymistä yliopistolle, koska oman alan vakinaiset paikat olivat kokonaan tukossa vuosikymmeniksi eteenpäin. 

Poissiirtymissyiden kohdalla kyseltiin juuri, halusiko vakinaisempaa ja turvatumpaa työtä tai enemmän aikaa muullekin kuin työlle. Siltä osalta huomasin, että ajattelumaailmani on osittain muuttunut enkä enää näe vakinaista työtä yhtä tärkeänä kuin pari vuotta sitten. Sen sijaan haluaisin sen päämäärätietoisuuden ja oletetun intohimon, joka heijastui kyselystä. Jonain päivänä haluaisin myös, että minulla olisi niin paljon sanottavaa jostain, että voisin saattaa sen kirjalliseen muotoon. Väitöskirjassani minulla ei ollut omaa viestiä, minkä vuoksi sen kirjoittaminen niin tuskaa olikin.  

Ei kommentteja: