helmikuuta 08, 2015

Sanoja ja paikkoja

Iltapalapöydässä on hoettu ”kakka, kakka” ja naurettu remakasti päälle. Tyttölapsi ei ole pitänyt kiirettä sanojen opettelussa. Tähän mennessä on tullut epämääräisesti ”va’pa” (vaippa), ”nna” (anna) sekä ”tää’tä” (nopeasti kuiskaten), joka tarkoittaa joko poikalasta tai tämän unikaveria Taataa – ja syvällä nenä-äänellä lausuttu ”n’nä” (nenä) ja ”ätä”, joka saattaa joskus tarkoittaa äiti, mutta todennäköisemmin on vain yleinen joka paikan äännähdys. Ensimmäinen tunnistettava ja oikealta kuulostava sana on nyt sitten kakka, ja ilo oli suuri, kun mekin tajusimme hänen toistavan sitä. Tosin en ole varma, tarkoittaako se sitä itseään vai yleistä sotkua, kun on välillä tullut hoettua kakkaa erityisesti pöydässä tapahtuvalla ylenmääräiselle sotkemiselle.

Sain tänään hivenen siivottua vaatehuonetta ja lasten vaatekaappeja. Muutos ei ollut suuren suuri, mutta ajattelin edetä taas periaatteella ”vähän kerrallaan” ja ”pienistä pisaroista suurempi puro”. Villasukkakin eteni jonkin verran.

Televisiosta tulee ohjelma Ruotsin maaseudusta. Vaikuttaa aika realistiselta: maalaisromantiikan lisäksi korostetaan rutiineja ja yksitoikkoisuutta – yllätyksettömyyttä, mikä toisaalta tarkoittaa turvallisuutta. No, ehkä”negatiiviset” kommentit olivat vain yritys neutraaliuteen. Kyllähän tuo kylä vaikuttaa sellaiselta onnelalta, että ihmetellä täytyy, kun tuollaisia paikkoja vielä löytyy maan päältä. Kirkonkylä, jota ei ole pilattu uusilla rakennuksilla ja ostoskeskuksilla. Tosin tuollakin näköjään nuoret haikailevat Mc’Donaldsin ja nettikahvilan perään. Kirkossa kastetaan 13:tta polvea saman paikallisen suvun jäsentä. Kateeksi käy ihmiset, joilla on tukevat juuret jossain ja konkreettisestikin maata, jossa ne ovat kiinni.  

Kunhan tämä loppuu, taidan yrittää kirjoittaa taas jotain. Pitkästä aikaa. Eilisessä Upeaa työtä -kirjassa kehotettiin pitämään viikoittain tai kuukausittain power hour: tekemään jotain pelottavaa tunnin ajan. Kirjoittamisen kynnys on noussut viime aikoina. Jossain piileksii epävarmuus siitä, etten kuitenkaan osaa tuottaa mitään hyvää. Power hour on siihen omiaan, koska sen aikana on lupa epäonnistua.

*****

Paria tuntia myöhemmin. Ihana power hour. Olenko koskaan muistanut mainita, kuinka ihanaa kirjoittaminen on. Ehkä yritän tästä lähin lähestyä kaikkea tällä asenteella: epäonnistuminen on sallittua. 

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Jep, epäonnistuminen on sallittua. Mein työpaikan johdon mukaan jopa erittäin suositeltavaa. Harvoinpa omat epäonnistumiset kalahtaakaan muiden nilkkaan, joten jos itse sen vaan sietää, niin eikun menoksi. Ja jospa omista epäonnistumisistaan voisi vaikka jotain oppiakin.

Harvemmat päätöksetkään ovat kiveen hakattuja. Ainakaan niiden ei tarvitse olla. Joku tutkimustulos joskus taas tiesi ihmisen kuluttavan 90% ajastaan kerran aloitetun loppuun saattamiseen. Itselläni (valitettavasti?) asiat eivät lähestulkoonkaan aina päädy sinne loppuun saakka, mutta liekö se tarpeenkaan. Kokeileminen ja suunnan muuttaminen on sallittua.

Mie kirjoitti...

Siedätyshoitoa epäonnistumisten suhteen täytyy harjoitella. Suunnan muuttamista olen onneksi vähän jo oppinut, mutta tekemistä on siinäkin.

Loppuun saattaminen ei tosiaan aina ole hyvä juttu. Ite olisi pitänyt tajuta keskeyttää sekä opinnot että jatko-opinnot ja vaihtaa muuhun sen sijaan, että oli pakolla lopetettava se, minkä oli aloittanut.