tammikuuta 24, 2015

Talousviidakko

Tänään on juhlittu lasten pikkuserkkujen synttäreitä. Aika rientää ja välillä sitä aina muistaa, ettei itsekään ole enää niin nuori. Herkkuja on myös vedetty koko tammikuun edestä. Kotiin palatessa ei ollut yhtään nälkä, vaan iltapala meni teekupillisen voimalla. Onneksi terveellinen elämä sujuu tällä hetkellä hyvin, ja pahimmasta jouluajan mässäyksestä on kohta tippunut kolme kiloa. 

Sain eilen harjoitustehtävän kirjoitettua, ja sisareni opastamana päätin jättää opettajan paikkojen mahdollisen haun myöhempään kevääseen ja sijaisuuksiin. Tänä iltana otetaan siis rennosti. En ole vielä varma, tarkoittaako se sukan neulomista ja televisiota, fantasiaa, pikkuserkuilta saatua (lasten) puutarhakirjaa vai netin downshiftaus-blogeja. 

Googlasin aamupäivällä ”downshiftaus blogi” ja päädyin leppoisan maalla elämisen sijaan jonkun miehen kirjoittamaan blogiin ja siitä eteenpäin toisiin yhtä miehisiin. Niissä on jännällä tavalla toisenlainen näkökulma, joka tuntuu tiivistyvän ajatuksiin ”kuinka sijoitan niin järkevästi, että kykenen elämään tuotoilla” ja ”kuinka teen lisää rahaa sivutöillä”. Rahanteko muutoin kuin yhdeksästä viiteen palkkatyöllä toisin sanoen. Hyvin toisenlainen näkökulma kuin naisten blogeissa – eikä välttämättä kaikilta osin sitä, mitä itse ymmärrän downshiftauksella – mutta nämä tuovat realismia oikeaan elämään. Kirjoituksissa on myös hyvin selkeää järkeä, mutta valitettavasti niissä on kyse talouden ja osakkeiden ja sijoittamisen maailmasta, jonka koen vieraaksi ja pelottavaksi. Siinä maailmassa ei selviä mutu-tuntumalla. Ei selviä todellakaan, ei, mutta hemuli vieköön ajatuksissa on järkeä. Sivutöissä ei ainakaan ole kyse sijoitusmaailmasta ja riskeistä. Säästöillä eläminen ei auta lähemmäksi riippumatonta elämää. Pitäisi kehittää sivutyö. Tai siis toinen tämän nykyisen homman lisäksi. Tässä kuussa katsoin, mihin kulutin, mutta menot tulevat silti olemaan noin 400 euroa suuremmat kuin tulot. Täytyy ryhtyä pitämään budjettia säännöllisesti, mutta luulen, että se on aika tyypillinen tulos. Säästöjä onneksi on, mutta järkevyyden vuoksi pitäisi hankkia se sivutyö ja saada budjetti tasapainoon.    

Ei kommentteja: