tammikuuta 18, 2015

Tik-tok raksuttaa kello

Eilinen kirjoitustyö lähti hyvin liikkeelle, ja oli jopa kivaa. Aiheena naisten rooli varhaisimmassa kirkossa. Patriarkaalisessa yhteiskunnassa rooli oli tietysti rajoittunut ja miehille alisteinen. Paavali tosin ei ollut aivan niin naiskielteinen kuin hänen huono maineensa antaa ymmärtää, vaan pahimmat kannanotot olivat toisten, Paavalin nimissä tämän kuoleman jälkeen kirjoittaneiden henkilöiden näkemyksiä. Historiallisesti naisten rooli on oman aikansa lähtökohdista ymmärrettävä, teologisesti jäljelle jää ikuinen kysymys: mikä on Jumalan näkemys naisten roolista, kun se raamatun valossa hahmottuu niin negatiivisena.

Ilokseni oppikirjassa ei edes yritetty väittää, että Raamatun tai ylipäätään kirkollisen historian näkemys naisista olisi ollut positiivinen ja tasa-arvoinen. Näitäkin epähistoriallisia kirjoja olen lukenut ja vaikka kirjojen tarkoitus on varmasti hyvä – naisten roolin tekeminen näkyvämmäksi naismyönteisessä hengessä – on jäljelle jäävä tunne kuitenkin vahva lukijan aliarvioiminen.

Mutta jos sitä sitten yrittäisi saada työn loppuun ja sen jälkeen voisi ehkä jatkaa vielä tuon villasukan kutomista. Lankakerä ja puikot olivat joululahjoista paras ja vaikken ole saanut työtä edistymään loman jälkeen, niin erinomaisen rentouttavaa puuhaahan se on.

Ei kommentteja: