tammikuuta 31, 2015

Lapsuusmuistoja

Tyttölapsi piti taas keskellä yötä hakea nukkumaan viereen, kun omassa sängyssä tuli niin suuri harmi. Nyt jo kolmatta yötä peräkkäin joku pyörii vieressä aamuyöstä. Poikalapsi näki toissa yönä painajaisia, mutta muutoin syy on tyttölapsen. Eihän siinä muuten mitään, mutta varsinkin aamuyöstä on tosi vaikeaa nukahtaa, kun joku pitää ääntä vieressä.

Hyvä puoli siitä oli sen sijaan se, että heräsin kesken unta enkä yleensä muista uniani, ellen herää niihin. Tässä olin aikuisena Karhunpesällä, silloiseen Arctia-ketjuun kuuluneen Polar-hotellin hirsimajalla, joka sijaitsi noin 30 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Tai johonkin muuhun suuntaan. 

Joka tapauksessa vietimme siellä paljon aikaa ollessani pieni. Isäni oli silloin Polar-hotellin johtaja, ja nykyisin varmaan korruptioksi katsottavat luontoisedut kuuluivat tuolloin asiaan. Laskettiin pulkalla lammelle, istuttiin kodassa tulen äärellä, viiletettiin moottorikelkan perässä pitkin lapin tuntureita, pysähdyttiin erämajoilla ja välillä samoiltiin soilla poimimassa hilloja. Sisällä loimusi tuli isossa takassa, pöydässä herkuteltiin ravintolan keittiön valmistamalla poronkäristyksellä ja coq au vin’illä ja ihanilla pariisinperunoilla, varastosta sai käydä hakemassa mielin määrin coca colaa ja yleensä mukana oli oma karkkipussi. Pienempänä nukuttiin kaikki samassa neljän hengen huoneessa ja kiipeiltiin ison kaapin päälle ja pompittiin sieltä alas, piiloteltiin pieniä esineitä karhuntaljan isoon suuhun. Välillä etsittiin sieltä pääsiäismunia tai odotettiin saunan jälkeen, josko pikkujoulupukki olisi jo käynyt ja juostiin etuovelta takaovelle. Vähän isompana saatiin siskon kanssa nukkua kahdestaan pikkuhuoneessa – tai ehkä pikkusviitissä, jossa taisi olla jopa oma takka. Jostain syystä omassa mielessä sinne yhdistyvät lähinnä karkkipussi ja Alexandre Dumasin Muskettisoturit. Koko sarja, ei vain se yksi tunnetuin kirja.

Ei enää unessa, mutta puolihorroksessa muistelin muutenkin Rovaniemen aikoja – jossa siis asuin kolmevuotiaasta aina lähes kaksitoistavuotiaaksi. Ensimmäiset kahdeksan vuotta asuttiin lähellä keskustaa kerrostalossa, jonka vieressä oli iso leikkipuisto ja toisella puolella kenttä, johon vuosittain tuli markkinat ja jossa oli hyvä opetella pyörällä ajoa. Rovaniemen aikojen vuoksi haaveilin pitkään myöhemminkin kerrostaloasumisesta. Ja erittäin pitkään kaipasin ihanaa Keskustan Ala-astetta. Vaikka ensimmäisenä vuotena kukaan ei leikkinytkään kanssani nenässäni olevan syylän vuoksi – kuten tytöt myöhemmin tunnustivat – niin myöhemmin sain kuitenkin pari kaveria. Rovaniemellä asuimme niin, että yhdessä kavereiden tai siskojen kanssa kävimme itseksemme uimassa ja kirjastossa, kaupungilla divarissa ja askartelukaupassa. Partioon hilpaistiin välillä omin voimin, ylitettiin junarata ja selvittiin hienosti perille. Muistan yläasteen, johon pääsyä odotin jo innolla.

Viimeisenä Rovaniemen vuotena muutettiin omakotitaloon kauemmas keskustasta, jossa piti mennä tosi tylsään kouluun ja josta ei itse päässyt enää oikein minnekään. Sieltä onneksi muutettiin jo vajaan vuoden kuluttua Imatralle, jossa ala-aste oli vielä todella mukava, mutta ei sieltäkään samalla tavalla itse käyty kaupungilla tai harrastuksissa. No, en siellä kyllä mitään harrastanutkaan.

Mitä tästä siis opimme? Lapsen kannalta on erittäin tärkeää, että on mahdollista olla omatoiminen eikä aina aikuisen ja auton varassa. Muutto ihan maaseudulle ei olisi reilua jälkikasvun kannalta. Välillä katoaminen erämaakämppään metsän keskelle ja reipas ulkoilu sen sijaan on erinomaisen suositeltavaa.

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Karhunpesän suhteen näemmä menee meinkin lapsuusmuistot suht yksiin.

Jatkon suhteen en välttämättä sen sijaan ole niinkään yksimielinen. Ehkä välttäisin ylenmääräistä muuttamista paikasta toiseen, jos haluaa lapsilleen juuria kasvattaa, mutta tuon menemisen suhteen ei siun syysi sen enempää Imatralla kuin Ounasrinteelläkään ollut tarjonnan puute. Ehkä pikemminkin iästä johtuva innottomuus ja meikäläiset eivät tunnetusti olleet hakkeja puskemaan jälkikasvuaan mihinkään harrasteisiin, joihin eivät itse hingunneet. Miekin voisin mielelläni soittaa jotain :)
Eli tee vaan M:lle palvelus ja puske se vaikka vähän vastentahtoisesti johonkin harrasteryhmään.

Mie kirjoitti...

Niin, harrastittehan työ vaikka mitä, mutta minulla ei ole jäänyt mielikuvaa, että minua olisi kannustettu johonkin harrastukseen. Paitsi sitten, kun oli riittävän iso työväenopistoon, mutta se oli tietysti lisää opiskelua eikä mitään hauskaa. Miehän en ole hyvä itse keksimään, mitä haluaisin tehdä enkä ollut silloinkaan.

Sen sijaan olin jo silloin yhtä kova ylitulkitsemaan sitä, mitä pidettiin sopivana ja hyväksyttynä. Esimerkiksi kun kerran kuudennella käytiin luokkakavereiden kanssa jossain koululla pidetyssä kerhossa, niin kotiin tullessa vastassa oli suurta paheksuntaa. Näin jälkikäteen ymmärrettynä se paheksunta liittyi siihen, että olimme lähteneet ilmoittamatta, mutta silloin sen liitti ylipäätään menemiseen. Tai kun joskus jo isompana kävin kerran itsekseen uimahallissa, niin joku heitti siitä jonkin epämääräisen kommentin, mistä tulkitsin, että minun ei kuulu olla niin poikkeuksellisen aktiivinen.

Mutta joo, täytyy ehdottomasti laittaa lapsukaiset harrastamaan jotain.